/Winterbanden: marketingpraatje of echt nodig?
winterbanden

Winterbanden: marketingpraatje of echt nodig?

Zo rond november elk jaar is het weer tijd voor winterbanden. Maar wat zijn winterbanden nu precies en heeft uw auto ze echt wel nodig?

De term ‘winterbanden’ is soms verwarrend. Want winterbanden bewijzen niet alleen hun waarde onder winterse omstandigheden, maar ook al bij temperaturen onder de 7 graden Celsius en bij hevige neerslag. Winterbanden voelen zich dus vooral thuis in het najaar, winter en vroege voorjaar. Meestal wordt geadviseerd ze in november te laten monteren om ze een half jaartje later – eind maart, begin april – om te wisselen voor zomerbanden.

Andere rubbersamenstelling

Winterbanden verschillen met zomerbanden door hun andere rubbersamenstelling. Bij lage temperaturen – onder de 7 graden Celsius dus – wordt het rubber van de zomerband keihard en daarmee verliest de band een flink deel van zijn grip. Het rubber van de winterband blijft dan soepel en daardoor is het contact met het asfalt veel beter.

Profielgroeven

Ook beschikken winterbanden over zogenaamde profielgroeven. Dat zijn afwateringskanalen die grote hoeveelheden neerslag snel af kunnen voeren. Zomerbanden hebben een ander profiel en zijn minder geschikt om het water af te voeren. Met winterbanden is de kans op aquaplaning een stuk kleiner. Aquaplaning ontstaat als je met een hoge snelheid door een plas water rijd en de auto door z’n snelheid even gaat drijven, net als een speedboat op water.

In de praktijk

Praktijktests bewijzen dat winterbanden de remweg een stuk korter maken dan zomerbanden als het koud, glad of flink nat is. Bij lage snelheden staat u soms al tientallen meters eerder stil.

Verplicht tijdens de wintersport

Kortom, dat winterbanden echt nodig zijn in de wintermaanden is geen fabeltje. Sterker nog, in veel wintersportlanden zijn winterbanden bovendien (lokaal) verplicht. Wie met zomerbanden betrokken raakt bij een ongeluk – ook al is het buiten je schuld – heeft een grote kans aansprakelijk te worden gesteld.

All-weather band vs winterband

Overigens is een winterband niet hetzelfde als een all-weather band. De all-weather band is namelijk een mix van een winter- en een zomerband. Het combineert de goede eigenschappen van beide, maar zoekt daarbij wel het compromis.Met de all-weather band kun je dus wel heel het jaar doorrijden, maar in de winter presteert de alleskunner toch een stuk minder goed dan de specialist: de winterband.