/Waarom private lease vaak echt goedkoper dan kopen is

Waarom private lease vaak echt goedkoper dan kopen is

Stel honderd willekeurige mensen op straat de vraag of een auto privé leasen voordeliger is dan kopen. Het  merendeel zal antwoorden: ‘onmogelijk’. Toch is het in de praktijk vaak echt goedkoper. Raar? De reden is eigenlijk best logisch.

Dé reden waarom een auto privé leasen vaak goedkoper is dan een auto kopen, ligt in de schaalvoordelen die een leasemaatschappij heeft. Waar jij als consument één auto zou kopen bij het dealerbedrijf, daar koopt een leasemaatschappij er misschien wel honderd tegelijk bij de importeur. Of meer. Bij zulke aantallen wil een automerk best een flinke korting geven.Tot wel 30 procent, aldus vakblad Automotive Management.

Schaalvoordelen

Die schaalvoordelen heeft een grote leasemaatschappij ook op allerlei andere gebieden. Zo maakt het speciale afspraken met onderhouds- en schadeherstelbedrijven. Niet voor één autootje maar voor duizenden tegelijk. Bovendien beschikken de grote leasemaatschappijen over (eigen) occasioncentra die de ex-leaseauto’s opkopen. Kortom, ze kopen de auto’s voordelig in, zorgen voor voordelig onderhoud én weten zich verzekerd van een partij die de gebruikte privé leaseauto’s inkoopt.

Rentetarieven

Bovendien werkt de leasemaatschappij als een soort bank. Zo maakt ze gebruik van gunstiger rentetarieven dan wanneer je zelf een financiering  zou afsluiten. De pogingen om geld te besparen gaan zelfs zo ver dat veel leasemaatschappijen zich in Noord-Holland vestigen. Daar is de motorrijtuigbelasting die ze moeten betalen het laagst.

Korting voor de klant

Door al het schaven aan de kosten voor het rijden van een auto kan privé leasen daarom écht goedkoper uitvallen dan het kopen van een auto. Een deel van de kostenbesparingen rekent de leasemaatschappij immers door aan jou, de klant.

Beeld: Sarah Cervantes, Unsplash.com