/Kopen of leasen?

Kopen of leasen?

U wilt een nieuwe auto aanschaffen. Tot voor kort zou u naar de showroom gaan om er eentje te kopen. Maar de laatste tijd leest u zoveel over private lease. Wat is dat nu precies en wat zijn de voordelen boven kopen?

Wat is private lease?

Een auto leasen was voorheen vooral voorbehouden aan bedrijven. Zij leasen een auto voor hun werknemers, de zogenaamde ‘auto van de zaak’. Sinds een paar jaar is het leasen van een auto ook populair geworden bij consumenten. Het is redelijk vergelijkbaar met een auto van de zaak, maar met het grootste verschil dat u als consument geen bijtelling verschuldigd bent zoals een zakelijk rijder. Voor u is de auto van de zaak immers geen vorm van verkapt loon.

Wat zijn de voordelen van private lease?

Het eerste voordeel van private lease – ook wel privé lease genaamd – is dat u een gloednieuwe auto ter beschikking krijgt gesteld zonder dat u daarvoor gespaard hoeft te hebben. Er is namelijk geen sprake van een aankoopbedrag. Vanaf het moment dat u het private leasecontract ondertekend heeft en ook daadwerkelijk in de auto rijdt, betaalt u elke maand een vast tarief. Vergelijk het maar met een telefoon- of internetabonnement. Een ander groot voordeel van private lease is het all-inclusive karakter. Binnen dat vaste maandbedrag zitten namelijk alle kosten voor autorijden opgesloten op de brandstof en eventuele bekeuringen na. Van onderhoud tot reparatie en van wegenbelasting tot verzekering zijn verrekend in het maandbedrag. Ook 24-uurs internationale pechhulp zit bij de meeste aanbieders in het standaardpakket.

Voor wie is private lease geschikt?

Private lease is ideaal voor mensen die hun uitgaven aan hun auto in de hand willen houden. Door het vaste maandbedrag is precies inzichtelijk hoeveel geld u per maand kwijt bent aan autorijden. Vervelende verrassingen als een dure reparatie of torenhoge kosten voor onderhoud zijn er niet meer, want dat risico ligt bij de private leasemaatschappij. Private lease biedt verder een uitkomst voor mensen met een tijdelijk contract. Doordat u de looptijd al begint bij 24 maanden (en bij sommige aanbieders al bij 12 maanden) bent u voor een kortere periode toch mobiel. Al met al is private lease vooral bedoeld voor mensen die onbezorgd willen rijden.