/Hoe een private leasecontract invloed heeft op uw hypotheekaanvraag
Hoe een private leasecontract invloed heeft op uw hypotheekaanvraag

Hoe een private leasecontract invloed heeft op uw hypotheekaanvraag

Als u een private leasecontract sluit, wordt dat geregistreerd bij het BKR. Het private leasecontract wordt namelijk beschouwd als opgenomen krediet. Dat kan grote gevolgen hebben als u een hypotheek wilt afsluiten.

Zeker voor jongeren is een private lease een aantrekkelijke manier om een nieuwe auto te rijden. Ze hoeven namelijk niet eerst gespaard te hebben. Als je pas kort een baan hebt is het bovendien fijn dat je precies weet wat je elke maand uitgeeft aan autorijden. Het is vaak ook de fase – afgestudeerd, dus uit het studentenhuis – dat jongeren op zoek gaan naar een koophuis. De combinatie van private lease en een hypotheekaanvraag is echter zeer veraderlijk. De bank kijkt bij een hypotheekverzoek namelijk naar de uitstaande schulden. Een private leasecontract wordt daarbij als een vraag naar krediet gezien. De private lease auto is immers geen eigendom van de berijder, maar in zekere zin een lening.

In de praktijk kan de hypotheekaanvrager rekenen op tienduizenden euro’s minder aan hypotheek. Om hier niet tegen aan te lopen is het verstandig om eerst de hypotheek af te sluiten en daarna pas een private leasecontract.

Rekenvoorbeeld

De FFP – gecertificeerd financiele planners – rekent voor dat dit voor een koppel al snel 50.000 euro scheelt:

U verdient bijvoorbeeld in loondienst 35.000 euro per jaar en uw partner verdient in loondienst 25.000 euro per jaar. Bij een rente van 5,00% leent u gezamenlijk ruim 250.000 euro. Als u echter al een private leasecontract heeft lopen van 48 maanden a 300 euro per maand, daalt de maximaal te verkrijgen hypotheek naar net onder de 200.000 euro.

Vaderlijk advies

Overigens is het goed te realiseren dat je als starter op de arbeidsmarkt vaak nog geen grote buffer hebt opgebouwd. Dus op het moment dat je een goede baan te pakken hebt, maar nog wel een studieschuld hebt af te betalen, je kiest voor een hypotheek én een private leaseauto, kan het problematisch worden als je onverhoopt je baan verliest. Van een huis en auto ben je dan niet gelijk af, evenmin van de studieschuld. Je leasecontract afkopen is overigens wel mogelijk, maar kan tot 40 procent van de resterende leasetermijnen kosten. Met een beetje pech gaat het om duizenden euro’s.