/Circa 40 procent van de autoinbraken via keyless entry
Circa 40 procent van de autoinbraken via keyless entry

Circa 40 procent van de autoinbraken via keyless entry

Heeft u een auto voorzien van ‘keyless entry’? Bewaar uw slimme sleutel of sleutelkaart dan in een koekblik. Dat klinkt een beetje als een raar advies, maar wie weet dat 40 procent van de autodiefstallen via het ‘hacken’ van de keyless entry verloopt, denkt wel anders.

Keyless entry betekent dat u de portieren van uw auto ontgrendelt zonder dat u de sleutel of keycard uit uw zak hoeft te halen. Heel handig, maar ook bijzonder diefstalgevoelig, zo meldt Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Volgens het AVc wordt in Nederland 40 procent van de auto-inbraken uitgevoerd door het keyless-entry systeem te manipuleren. Op een geregistreerd aantal van 64.000 autodiefstallen komt het dus zo’n 25.000 keer voor.

Kinderspel

Het dievengilde gebruikt een heel simpele methode. Een autodief gaat bij de voordeur van een huis staan en kijkt via een speciaal apparaatje – een zogenaamd ‘relay attack system’ – of er achter de voordeur in de gang een slimme sleutel of sleutelkaart te traceren is. Zo ja, dan pikt hij met zijn apparaatje het signaal daarvan op en stuurt die door naar zijn compagnon die met een ander apparaatje naast de auto staat. De portieren ontgrendelen zich en zonder braaksporen stappen de autodieven uw auto in. Ze kunnen de auto’s zelfs starten, zolang de andere autodief maar voor de voordeur blijft staan en verbinding blijft maken met de originele sleutel of sleutelkaart.

Oplossing

Gelukkig bestaat er een aantal methodes om de keyless entry-autodiefstal tegen te gaan. De eerste manier is het systeem laten uitschakelen bij het dealerbedrijf. Maar dat is natuurlijk wel zonde, omdat u dan aan comfort inlevert. De sleutel moet dan namelijk uit de zak voor entree en starten. Een tweede manier is het laten updaten van de software van de slimme sleutel. Eigenlijk zou een dealerbedrijf dat gratis moeten aanbieden omdat de autofabrikant de veiligheid niet op orde heeft. In de praktijk zult u er voor moeten betalen. De beste oplossing is het bewaren van de slimme sleutel of sleutelkaart in een koekblik. De autodief kan dan geen gegevens meer op afstand aflezen, omdat het signaal door het blik verbroken wordt.