/Belastingaangifte: wat doe ik met mijn private lease auto?
Belastingaangifte: wat doe ik met mijn private lease auto?

Belastingaangifte: wat doe ik met mijn private lease auto?

De belastingaangifte staat weer voor de deur. Let bij het invullen van uw belastingformulier erop dat u uw privélease-verplichtingen kunt opvoeren in box 3.

Een auto leasen werd jarenlang vrijwel alleen zakelijk gedaan. Omdat zo’n auto van de zaak wordt gezien als verkapt loon – het maakt deel uit van je arbeidspakket – moet je er ook belasting over betalen. Althans, als je er meer dan 500 kilometer per jaar privé in rijdt. Bijtelling heet dat. Je telt een deel van de waarde van je auto van de zaak immers op bij je inkomen.

Bijtelling

Een auto privé leasen is – als het om belastingen gaat – echter iets compleet anders. De term zegt het namelijk al, je least ‘privé’ en dus niet ‘zakelijk’. Met je baan of loon heeft privé lease dus niets van doen. Van bijtelling bij privé leasen is dus helemaal geen sprake.

Schuld

Een auto in de privé lease wordt echter wel gezien als een schuld. De auto die u rijdt is immers eigendom van de private leasemaatschappij. Vandaar ook die check van de privé lease aanbieder voordat u een privé leasecontract wil aangaan. De tegenpartij wil weten of het aannemelijk is of u de gehele termijn aan de leaseverplichtingen – uw schuld – kunt voldoen. Bovendien wordt elk leasecontract aangemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie); nog maar eens een bevestiging dat u met privé leasen een schuld aan gaat.

BKR

Overigens staat niet 100% van de waarde van het leasecontract geregistreerd bij het BKR, maar 65%, de overige 35% ziet et BKR namelijk als een vaste afslag voor servicekosten. Dus als u bijvoorbeeld een leasecontract van 36 maanden heeft afgesloten en 300 euro per maand betaalt, dan komt u op een totaalbedrag uit van 36×300 euro, ofwel 10.800 euro. Het BKR registreert daar 65% van, ofwel 7.020 euro. Op zich is de registratie bij het BKR geen probleem. Het kan echter wel gevolgen hebben als u net een hypotheek wil afsluiten. Het bedrag dat u voor uw huis kunt lenen zal lager uitvallen, omdat bij het BKR al een schuld geregistreerd staat. Mocht u dus net aan een nieuwe start beginnen door én een nieuw huis te kopen én een auto privé te leasen, zorg dan eerst dan de hypotheek van uw woning rond is, voordat u aan de auto begint.

Box 3

Maar weer terug naar de belastingaangifte. De belastingdienst zegt op haar website dat u uw schulden ook moet aangeven op de aangifte. Dat doet u – op een aantal uitzonderingen na – in box 3. Dat de privélease-verplichtingen ook in box 3 horen, is bovendien te lezen op belastingdienst.nl;  “U geeft onder andere de volgende schulden aan in box 3: schulden voor consumptiedoeleinden, zoals een auto of een vakantie”. Voor de belastingaangifte over 2017 geldt overigens een drempel van 6.000 euro voor de aftrek van private lease verplichtingen in box 3.